Biti roditelj u vrijeme izolacije – U vrijeme online nastave

U tijeku je drugi tjedan bez redovite nastave u školama. Nadamo se da ste i vi kao roditelji, ali i vaša djeca kao učenici, u određenoj mjeri naviknuli na ovaj način rada i učenja.

Roditelji su se zajedno s djecom i njihovim učiteljicama/nastavnicima našli u novoj ulozi i do sada možda nepoznatoj situaciji.

Stoga, imamo nekoliko savjeta kako biti roditelj u vrijeme izolacije-u vrijeme online nastave:

  1. nemojte biti pod pritiskom i misliti da morate igrati ulogu „zamjenskog učitelja/nastavnika“. Djeca uče i reagiraju drukčije kada ih poučavaju roditelji, nego kada ih poučavaju učitelji/nastavnici. Većina zadataka i aktivnosti koje će se zadati u virtualnim učionicama vaša djeca mogu samostalno obavljati. Učenici će slati svoje radove učiteljima/nastavnicima zbog povratnih informacija. Naravno, poželjno je i trebate se truditi da što više nadzirete rad vaše djece.
  • Svojoj djeci pomozite stvoriti  dnevni raspored. To znači da dijete svaki dan zna kada je vrijeme doručka, kada vrijeme učenja i pisanja domaće zadaće, odmora, igre i ostalih obroka- baš kao što je to bilo za vrijeme trajanja redovite nastave. Jer ipak, i učenje putem informacijskih tehnologija je također pravo učenje!
  • Nastava na daljinu ne znači isključivo online nastava i da vaša djeca zato trebaju stalno biti na računalima. Neka djeca mogu „iskoristiti“ ovu situaciju i puno više vremena provoditi na mobitelu ili računalu pod izgovorom da je to nužno zbog škole. U tome se ogleda vaša uloga, da u što većoj mjeri- naravno koliko je to moguće zbog vaših svakodnevnih obveza provjeravate što vaše dijete radi na mobitelu ili računalu.
  • Svaki će učitelj/nastavnik organizirati nastavu na način kako je to najbolje za njegove učenike i javiti vam načine izvršavanja zadataka. Nemojte uspoređivati način održavanja nastave na daljinu i pitati se zašto se načini razlikuju od učitelja do učitelja. Načini poučavanja se i inače razlikuju jer se svi učitelji/nastavnici prilagođavaju svom razredu.
  • Naposljetku, ovo je proces učenja za sve nas. Kako tjedni budu odmicali  sve će biti svima puno jasnije i ugodnije. Budimo blagi prema samima sebi i prema djeci. Vaša djeca su iznimno sposobna i ne sumnjamo u to da će nas zadiviti svojom sposobnošću prilagodbe ovoj situaciji, a i vi sebe kao roditelje.
0 0 vote
Article Rating
Pretplati se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x